Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک نویسنده گفت: خیانت‌هایی که در طول تاریخ به کشور شده است بسیار جای کار دارد و باید برای جلوگیری از تکرار تاریخ در ادبیات به آنها پرداخته شود.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، رمان «مردهای مرز شرقی» اثر نویسنده جوان سجاد خالقی که رتبه نخست جایزه داستان‌های حماسی کشور را در اسفندماه ۱۳۹۸ از آن خود کرده بود؛ فرودین ماه امسال از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رمانی حماسی درباره تکه‌ای از تاریخ دوره قاجار که در سکوت زمان اوج بروز کرونا در کشور منتشر شد.

سجاد خالقی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره این رمان گفت: چیزی حدود دو تا سه سال من این ایده را داشتم، فرصت و بهانه جور نمی‌شد تا اینکه بالاخره نوشتم و در جشنواره هم خدا را شکر دیده و برگزیده شد.

وی با اشاره به اینکه یک پای داستان در حوادث تاریخی و واقعی است، بیان کرد: در زمان قاجار انگلیسی‌ها خواستند افغانستان که تا آن زمان جزئی از خاک ایران بود را جدا کنند. اینها آمدند با یک‌سری ترفندها و سیاست‌ها ابتدا یک قسمت‌هایی از افغانستان را، بعد هرات را جدا کردند، بعد دولت مرکزی ایران رفت آنجا که مقابله کرده و هرات را برگرداند، انگلیسی‌ها طبق خباثت همیشگی‌شان آمدند از پایین جزایر خرمشهر و مناطق جنوبی ایران را گرفتند و به ایران گفتند اگر می‌خواهید این جزایر را رها کنیم شما هم باید از آنجا عقب‌نشینی کنید که هرات سقوط نکند.

این نویسنده درباره ماجرای این رمان اضافه کرد: از طرفی برای اینکه کمپانی هند شرقی بتواند به آب هیرمند دسترسی داشته باشد و تجارت کند و به هند برسد، یک قسمتی از مرز سیستان و بلوچستان را که الان یک قسمتی از آن در کشور ما و یک قسمتی هم در کشورهای افغانستان و پاکستان است را جدا کردند.

خالقی اظهار کرد: داستان ما همین قضیه جدا کردن قسمتی از خاک سیستان و بلوچستان و انداختن هیرمند در خاک افغانستان است که یک افسر مرزبانی آن موقع که انسانی وطن‌پرست و خوب است، هر کاری می‌کند که جلوی این اتفاق را بگیرد که خاک کشورش به سادگی توسط انگلیس مصادره نشود. منتهی سخت است و به این سادگی نمی‌تواند این کار را انجام دهد چون فساد در سیستم حکومتی است و از بالا خیلی‌ها موافق این مقابله نیستند.

سختی نوشتن رمان تاریخی

وی با بیان اینکه تقریباً همه رمان‌هایم مایه‌های تاریخی دارند و این مسئله کار را سخت‌تر می‌کند، عنوان کرد: نوشتن یک اثر اجتماعی امروزی نیاز به تحقیق گسترده ندارد و راحت است. منتهی در کارهای تاریخی شما با اولین چیزی که مواجه هستید، زبان است. چه زبان داستان‌نویسی و چه زبان دیالوگ‌ها. مثلاً اینکه در زمان قاجار چطور صحبت می‌شده و این کار را خیلی سخت می‌کند. به همین خاطر کار تاریخی واقعاً سختی زیادی دارد.

این نویسنده جوان گفت: برای نوشتن رمان «مردهای مرز شرقی» در مورد قضیه جدا شدن افغانستان از ایران مقالات و کتاب‌های زیادی خواندم و خیلی جالب است که بگویم متأسفانه اینها اصلاً دیده نشده است. یعنی خیانت‌هایی که در طول تاریخ به کشور شده است بسیار جای کار دارد و باید در ادبیات به آنها پرداخته شود.

خالقی ابراز کرد: چندین سال است که بحث مذاکرات و آمریکا در ایران داغ است؛ جالب است که در آن زمان هم ما خیلی مذاکره کردیم. دائم نماینده‌هایی از انگلیس به اینجا می‌آمدند، قراردادهایی به اسم اشخاص با حکومت می‌بستند و همه هم زیر حرف‌شان می‌زدند. یعنی هر قراردادی که هر دفعه نوشته می‌شده، اینها بعد از یک مدتی همه به ضرر ایران تمام می‌شده و جالب است افراد وطن‌پرست در حکومت آن دوره که جلوی اینها را می‌گرفتند و سعی می‌کردند در مذاکرات انگلیس‌ها کارشکنی کنند چون می‌دانستند که آنها کلک می‌زنند؛ کم‌کم از سوی حکومت مرکزی ایران، اینها را از دور خارج کردند که اصلاً دیگر در تاریخ اثری از آنها نیست.

رمان «مردهای مرز شرقی»، داستان حماسه مردم معمولی

وی ضمن بیان اینکه می‌توان از اتفاقات تاریخی به جریانات روز پل زد، اضافه کرد: اینکه می‌گویند تاریخ تکرار می‌شود واقعاً اینها را که می‌خوانیم می‌بینیم واقعاً همین‌جوری است و حالا نه در جزئیات اما در کلیات واقعاً تکرار می‌شود. همین قضیه رودخانه هیرمند و جدا شدن، مذاکراتش خیلی عبرت‌آموز است.

این نویسنده اظهار کرد: مسئله‌ای که من در این کتاب داشتم این بود که همیشه مردم ایران خودشان پای کار کشورشان هستند. یعنی اینکه این کار یک کار حماسی است، اما حماسه‌ای که شما می‌بینید را یک زن خانه‌دار رقم می‌زند. حماسه‌ای است که خادم یک خانه رقم می‌زند. حماسه‌ای است که فرضاً یک افسر جزء که خیلی دیده نمی‌شود رقم می‌زند. یک مرد افغانستانی بازاری رقم می‌زند و همه اینها حماسه‌های کوچکی هستند که کارهای بزرگی انجام می‌دهند.

خالقی خاطرنشان کرد: همیشه در طول تاریخ ایرانی‌ها خودشان وقتی پای کشورشان وسط آمده، حماسه رقم زده‌اند. حماسه هم حتماً آن قضیه جانفشانی و جنگیدن نیست. هر کس به مقدار توان خودش و در حد خودش و در آن محیطی که خودش کار می‌کند شاید حماسه را رقم زده باشد.

انتهای پیام/4028/

منبع: آنا

کلیدواژه: ادبیات داستانی نویسنده انتشارات سوره مهر مردهای مرز شرقی طول تاریخ رقم می زند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۰۷۶۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشگاهیان، پیشرفت‌های کشور را روایت کنند

ایسنا/آذربایجان شرقی استاندار آذربایجان شرقی، پیشرفت‌های چشمگیر در سطح کشور را مدیون دانشگاه‌ها و دانشگاهیان دانست و گفت: این پیشرفت‌ها توسط خود دانشگاهیان روایت شود.

مالک رحمتی، چهارشنبه، ۱۲ اردیبهشت، در مراسم گرامی‌داشت روز معلم در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، با تاکید بر اینکه باید دانشگاه و تلاشگران آن را قدر دانست، افزود: اینکه بیش از ۱۵ میلیون دانشجو فارغ‌التحصیل شده و سه میلیون نفر از آنها مشغول تحصیل هستند، به برکت مجاهدت‌های علمی دانشگاه‌ها است.

وی با بیان اینکه پیشرفت‌ها را باید گفت تا جوانان به آینده امیدوار شوند، افزود: توقف در مسیر رشد و تعالی معنی ندارد.

استاندار آذربایجان شرقی به سیر تحول در نسل‌های مختلف دانشگاه‌ها، اشاره کرد و گفت: زمانی آموزش در مراکز دانشگاهی، محور بود، بعد از آن تحقیقات اولویت یافت و امروز کارآفرینی در کنار آموزش و تحقیق، ماموریت اصلی دانشگاه‌ است.

وی با اشاره به اینکه در دانشگاه آزاد، ارتباط خوبی بین دانشگاه و صنعت به وجود آمده که مایه امیدواری است، افزود: دانشگاه آزاد به دلیل برنامه‌ریزی دقیق و اتکا به ظرفیت‌های درونی خود دستاوردهای خوبی داشته است.

رحمتی ابراز امیدواری کرد که دانشگاه آزاد در حوزه مهارت‌آفرینی نیز موفقیت‌های خوبی کسب کند و گفت: دستاوردهای دانشگاهی خوب روایت و منعکس نمی‌شود و مراکز دانشگاهی باید از ظرفیت‌های رسانه‌ای و فضای مجازی برای تبیین و روشنگری و آگاهی‌بخشی به مردم برای مقابله با جنگ روانی دشمن استفاده کنند.

وی تصریح کرد: هر استاد دانشگاه و هر دانشجو می‌تواند یک رسانه باشد و امیدآفرینی کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • جمعی از اساتید ادبیات به تماشای «مست عشق» نشستند/ حسن فتحی: جهانِ پر از طمع و ویرانی را با افعال خود سیاه‌تر نکنیم
  • حماسه وعده صادق بیش از عملیات‌های دیگر نیازمند روایت فتح است
  • لزوم روایت گری حماسه وعده صادق در جامعه
  • حماسه «وعده صادق» روایت فتح می‌خواهد
  • حماسه وعده صادق باید در سطح جامعه روایت گری شود
  • حماسه وعده صادق بیش از هر حماسه دیگری نیازمند روایت فتح است
  • دین سینما به امام صادق‌(ع) چه زمانی ادا می‌شود؟
  • درباره پل استر، نویسنده شهیر آمریکایی/ تراژدی پست مدرن
  • انعکاس مظلومیت کودکان غزه در ادبیات مقاومت
  • دانشگاهیان، پیشرفت‌های کشور را روایت کنند